ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Τι είναι ο OPAC

Κατηγορίες Βιβλία Περιοδικά Διπλωματικές εργασίες - Διδακτορικές διατριβές Κατάλογοι

Ο OPAC Open Public Access Catalogue (Ανοιχτός Κατάλογος Δημόσιας Πρόσβασης) είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει...

Ο OPAC Open Public Access Catalogue (Ανοιχτός Κατάλογος Δημόσιας Πρόσβασης) είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει βιβλιογραφικές πληροφορίες για το υλικό που διαθέτει μια Βιβλιοθήκη και επιθυμεί να το κάνει προσβάσιμο στους αναγνώστες.

Στόχος του OPAC είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές και αναγνώστες να αναζητήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται ακόμη κι αν γνωρίζουν μόνο ένα στοιχείο του τεκμηρίου.

Στον OPAC μιας Βιβλιοθήκης μπορούμε να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο ποικιλοτρόπως. Το όνομα του συγγραφέα, ο τίτλος, το θέμα, ο εκδότης, το ISBN και το ISSN είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανεύρεση ενός τεκμηρίου.

Η ύπαρξη του OPAC δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να πάρουν πληροφορίες όχι μόνο για το ίδιο το τεκμήριο αλλά και για την κατάστασή του, δηλαδή αν είναι υλικό που δανείζεται στο κοινό ή όχι, αν είναι δανεισμένο εκείνη τη στιγμή ή όχι και αν ναι, πότε πρέπει να επιστραφεί, αν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη συλλογή κλπ. κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν το χώρο της βιβλιοθήκης.

Ο OPAC είναι ένα απαραίτητο εργαλείο τόσο για τον αναγνώστη όσο και για το βιβλιοθηκονόμο που προσπαθεί να μεταφέρει τις πληροφορίες και τη γνώση στο κοινό που εξυπηρετεί.