Turnitin: Λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής

Turnitin

Χρήση του λογισμικού ανίχνευσης λογοκλοπής Turnitin

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υλοποιώντας την απόφαση της 83ης Συνόδου των Πρυτάνεων στις 06/02/2017, βάσει σχετικής έγκρισης της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του ΕΚΠΑ κατά τη 19η συνεδρία του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13/06/2017, έχει αποκτήσει ετήσια  συνδρομή στο λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin (www.turnitin.com) για τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματός μας.

Ειδικότερα, η συνδρομή αφορά στο προϊόν “Turnitin Originality Check”, το οποίο αποτελεί τμήμα του πακέτου “Turnitin Feedback Studio”. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 15.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως. Η τεράστια βάση δεδομένων του Turnitin, με το περιεχόμενο της οποίας συγκρίνεται η εργασία του φοιτητή, περιλαμβάνει: 

 

  • πάνω από 50 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες
  • πάνω από 600 εκατομμύρια εργασίες φοιτητών
  • πάνω από 160 εκατομμύρια άρθρα από ακαδημαϊκά βιβλία και εκδόσεις σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εκδοτικούς οίκους (CrossCheck, Gale, Emerald Journals, SAGE Reference, Pearson, McGraw-Hill, ABC CLIO, Ebsco Host, Wiley κ.α.)

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Turnitin, εκτός του διαδικτύου, μπορεί να ανιχνεύσει ενδεχόμενη λογοκλοπή σε εργασίες οι οποίες έχουν κατατεθεί στο σύστημα, καθώς και σε περιεχόμενο εκδοτών που δεν είναι ελεύθερα προσπελάσιμο στο διαδίκτυο (μέσω του δικτύου Crossref). Η χρήση του Turnitin θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στον έλεγχο, όσο και στην  αποτροπή ενδεχόμενης λογοκλοπής στις εργασίες που παράγονται από τα μέλη της Ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Η χρήση του προϊόντος απευθύνεται σε Μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και όσους θεσμικά ασκούν διδακτικά καθήκοντα, οι οποίοι δημιουργώντας ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα του λογισμικού, η οποία είναι προσπελάσιμη διαδικτυακά (web based access), θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ως προς την αυθεντικότητά τους (originality check) και το ενδεχόμενο λογοκλοπής (plagiarism) τις εργασίες οι οποίες κατατίθενται από τους  φοιτητές τους στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος, άσκησης, κλπ.

Για την απόκτηση του προαναφερθέντος λογαριασμού υπάρχουν οι ακόλουθες εναλλακτικές:

  1. Εάν κάποιος διδάσκων, μεμονωμένα, επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση και να κάνει χρήση του λογισμικού, θα πρέπει να στείλει ένα e-mail από τον ιδρυματικό του λογαριασμό (η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου χρησιμοποιείται σαν user name στο Turnitin), με θέμα «Εγγραφή στο Turnitin», στον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Υπολογιστικού Κέντρου Βιβλιοθηκών κ. Κ. Βίγλα στη διεύθυνση cviglas(at)uoa.gr,  προκειμένου να του κοινοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες.

    • Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος διδάσκων θα ήθελε να χρησιμοποιεί άλλο λογαριασμό για τη χρήση του Turnitin εκτός του ιδρυματικού του, θα πρέπει να το γνωστοποιεί στο προαναφερθέν μήνυμα, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι το μήνυμα πρέπει να σταλεί από τον ιδρυματικό του λογαριασμό.

  2. Εάν μεγάλο πλήθος μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ ενός Τμήματος θα ήθελε να κάνει χρήση της υπηρεσίας, είναι δυνατή η αποστολή ενός συγκεντρωτικού Excel προς τον κ. Βίγλα, είτε από συνάδελφο που να έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά από τη ΓΣ του Τμήματος ή από τη Γραμματεία του Τμήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία (όπως προαναφέρθηκαν στην περίπτωση 1), ώστε να γίνουν μαζικά οι εγγραφές στο σύστημα.  

Ανεξαρτήτως του τρόπου που θα επιλεγεί, κάθε ενδιαφερόμενος, θα ειδοποιηθεί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον τρόπο απόκτησης πρόσβασης στο λογισμικό.

Για τη διευκόλυνσή σας, θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό χρήσης του Turnitin στον ακόλουθο  σύνδεσμο:

http://www.lib.uoa.gr/fileadmin/user_upload/YKB/BKP_EKPA_-_Turnitin_-_Odigies_pros_didaskontes.pdf

Μερικές χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το turnitin, μπορείτε να βρείτε στη Γνωσιακή μας Βάση "Μαθαίνω Πως", επιλέγοντας την ετικέτα "turnitin".

Αντίστοιχο υποστηρικτικό υλικό μπορείτε επίσης να βρείτε στο επίσημο Κέντρο Υποστήριξης της Πλατφόρμας turnitin: 

https://supportcenter.turnitin.com/s/

Περισσότερες οδηγίες χρήσης μπορείτε να βρείτε στα σχετικά εδάφια βοηθείας της πλατφόρμας turnitin, που παρέχει online εκπαιδευτικό υλικό για τους χρήστες:

https://help.turnitin.com/feedback-studio/turnitin-website/instructor/instructor-category.htm

Επιπλέον, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό θα βρείτε και στο αντίστοιχο κανάλι "Turnitin Academy" στο YouTube:

https://www.youtube.com/user/TurnitinAcademy

Υλικό χρήσης του Turnitin για την υποστήριξη εξ αποστάσεως μάθηση/διδασκαλία:

https://www.turnitin.com/products/feedback-studio/remote-learners

 

 

Πληροφορίες

Κ. Βίγλας (2107275617, cviglas(at)uoa.gr), Διαχειριστής Ιδρυματικού Λογαριασμού στο Turnitin για το ΕΚΠΑ