Ανάρτηση άρθρων για COVID-19 στην Πέργαμο (15.04.2020)

Κατηγορίες Διεύθυνση Βιβλιοθηκών

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης προς όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας,

εν μέσω αυτής της δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του COVID-19, αρκετά από τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, ενδεχομένως, να έχουν συμμετάσχει στη συγγραφή και δημοσίευση άρθρων και μελετών σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Θέλοντας να συγκεντρώσουμε την επιστημονική αυτή παραγωγή, καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν γράψει σχετικά άρθρα να τα αναρτήσουν και στην "Πέργαμο", το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΕΚΠΑ. Η διαδικασία ανάρτησης υλικού γίνεται με αυτο-απόθεση και το υλικό θα εντάσσεται στη συλλογή "Επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικό και άλλο υλικό".

Ακολουθούν απλά βήματα και προϋποθέσεις ανάρτησης υλικού σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό COVID-19 στην προαναφερθείσα συλλογή της Περγάμου:

Αρκεί ένας τουλάχιστον από τη συγγραφική ομάδα να είναι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ και να εισέλθει στην Πέργαμο  με τα στοιχεία του ιδρυματικού λογαριασμού του/της (https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/login.html και στη συνέχεια να επιλέξει το πλήκτρο "Σύνδεση μέσω CAS").

Αφού ταυτοποιηθεί από την αντίστοιχη υπηρεσία CAS από το ΚΛΕΙΔΙ, θα πρέπει να επιλέξει την υπηρεσία "Ερευνητικό υλικό" απ' όπου και μπορεί να αναρτήσει υλικό στη συλλογή "Επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικό και άλλο υλικό"  της Περγάμου επιλέγοντας το πλήκτρο "Προσθήκη".

Είναι απαραίτητο, για όποιο υλικό έχει σχέση με τον κορωνοϊό και αναρτάται στην Πέργαμο να σημειώνεται στις λέξεις κλειδιά τόσο στα πεδία της Ελληνικής γλώσσας όσο και της Αγγλικής ο όρος COVID-19 (ακριβώς όπως αναγράφεται παραπλεύρως χωρίς κενά πριν ή μετά την παύλα "-").

Αναλυτικές οδηγίες γενικά για την ανάρτηση ερευνητικού υλικού στη συλλογή "Επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικό και άλλο υλικό" υπάρχουν στο σύνδεσμο:

http://www.lib.uoa.gr/sylloges/psifiakes-sylloges/psifiaki-syllogi-epistimonikes-dimosieyseis-ereynitiko-kai-allo-yliko.html

Από τη στιγμή που θα αναρτηθεί υλικό στην Πέργαμο σχετιζόμενο με τον COVID-19 ακολουθώντας την παραπάνω λογική, θα είναι πάντα συνολικά ανακτήσιμο από την Πέργαμο, ακολουθώντας το σύνδεσμο:

https://bit.ly/2RvUNlk

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε, ότι στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ, έχει αναρτηθεί μια συλλογή από πηγές προερχόμενες από διάφορους οργανισμούς, εκδοτικούς οίκους και επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες είτε αφορούν στον COVID-19 ή καθίστανται ανοικτής πρόσβασης λόγω της πανδημίας ώστε να υποστηριχθεί καλύτερα η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πρόσβαση στη συλλογή δίνεται από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.lib.uoa.gr/sylloges/covid-19.html

Να σημειωθεί, ότι καθώς το εν λόγω περιεχόμενο καθίσταται ανοικτής ή ελεύθερης πρόσβασης  ακριβώς λόγω της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί, είναι πιθανό η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό είτε να έχει ημερομηνία λήξης ή να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς προειδοποίηση.

Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας με τη ΒΚΠ που θα βρείτε στο σύνδεσμο http://www.lib.uoa.gr/epikoinonia.html

Mε εκτίμηση

Βαλσαμής Βαλσαμάκης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης ΕΚΠΑ (κατ' αναπλήρωση)

Επικοινωνία για θέματα της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης: dibib(at)lib.uoa.gr