23η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Κατηγορίες Διεύθυνση Βιβλιοθηκών

Από το 1995, η 23η Απρίλιου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ημέρα επελέγη καθώς στις 23 Απριλίου 1616 «έφυγαν» από τη ζωή δύο μεγάλοι δημιουργοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Το βιβλίο, με την μακρά του ιστορία και τις διάφορες μορφές που είχε στην πορεία του χρόνου, είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, και ένας από τους πιο σημαντικούς συνοδοιπόρους του.

Ήταν, και παραμένει, το κατεξοχήν μέσο διάσωσης και διάδοσης της γνώσης και της ανθρώπινης ιστορίας. Όλος ο γνωστικός πλούτος του παρελθόντος που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα υπάρχει επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν, κάποιος τον κατέγραψε.

Όπως αναφέραμε ήδη, με την πάροδο των ετών, πήρε διάφορες μορφές · οι πλέον σύγχρονες μορφές του (ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία), μπορεί να φαίνονται ξένες, αλλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ας τις σκεφτούμε ως απλώς διαφορετικές.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη δε της τεχνολογίας, έχουν αλλάξει και οι πρακτικές ανάγνωσης. Ωστόσο, όσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν και μοιράζονται γνώσεις και ιστορίες, το μέσο ανάγνωσης είναι δευτερεύον.

Σχετικά Αρχεία
jpg file pagkosmia_imera_vivliou_2024.jpg 141 KB