ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Τι δεν προστατεύεται με την πνευματική ιδιοκτησία

Κατηγορίες Χρησιμοποιώ τις πηγές

Μη προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας

Η πνευματική ιδιοκτησία  δεν προστατεύει την πληροφορία αυτή καθαυτή. Το έργο δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πληροφορία. Τα έργα του λόγου ή τα μουσικά έργα που διατίθενται για παράδειγμα στο διαδίκτυο δεν αποτελούν πληροφορίες, εξακολουθούν να παραμένουν έργα και να προστατεύονται με τους κανόνες της πνευματικής ιδιοκτησίας Ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει από ένα έργο, όσες ιδέες και πληροφορίες θέλει.  Η πνευματική ιδιοκτησία δεν εμποδίζει τις ενέργειες αυτές γιατί τότε θα αναγνώριζε στον εκάστοτε συγγραφέα τη δυνατότητα να μονοπωλήσει τις ιδέες του.

Η προστασία της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών, επιβάλει να μην προστατεύεται μια ιδέα όσο αποτελεί μια αόριστη σύλληψη στο μυαλό ενός δημιουργού.

Δεν προστατεύονται επίσης: 

  • Τα επίσημα κείμενα με τα οποία εκφράζεται η άσκηση πολιτειακής αρμοδιότητας, όπως νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά κείμενα, κ.λπ. 
  • Οι εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης, όπως επί παραδείγματι λαϊκές παροιμίες, έργα λαϊκής τέχνης, δημοτικοί χοροί και τραγούδια κ.λπ., τα οποία θεωρούνται κοινή πολιτιστική κληρονομιά.  
  • Οι ειδήσεις και τα απλά γεγονότα ή στοιχεία εφόσον γίνεται μια απλή δημοσιογραφική