ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Τέλη δημοσίευσης άρθρων (APCs) και βιβλίων (ΒPCs)

Κατηγορίες Εκδοτική Ανοικτής Πρόσβασης

Συλλέγει δεδομένα σχετικά με τέλη δημοσίευσης που πληρώνουν ακαδημαϊκά ιδρύματα

Ντοκιμαντέρ για την επιχειρηματοποίηση της έρευνας και την ανάγκη Ανοικτής Πρόσβασης.

Τα τέλη επεξεργασίας άρθρων ή, στα ελληνικά, τα τέλη δημοσίευσης, είναι ένα κόστος που επιβαρύνει ορισμένες φορές τους συγγραφείς  προκειμένου να διαθέσουν την εργασία τους με καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης είτε σε ένα περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης ή σε ένα υβριδικό περιοδικό. Το τέλος αυτό μπορεί να πληρωθεί είτε από τον ίδιο τον συγγραφέα  είτε από το ίδρυμα στο οποίο μπορεί να ανήκει είτε από ένα χρηματοδοτικό φορέα. Αντίστοιχα, υπάρχουν και  τα τέλη έκδοσης βιβλίου  με καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης (BPC’s). Βλ. τη σελίδα   Overview of APCs in three minutes.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης δεν χρεώνει καθόλου τέλη δημοσίευσης, για παράδειγμα περισσότερα από το 70% των περιοδικών του  DOAJ , ενώ  οι τιμές χρέωσης διαφέρουν σημαντικά από περιοδικό σε περιοδικό. Τα τέλη αυτά  για τα υβριδικά περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης είναι υψηλότερα σε σχέση με τα περιοδικά πλήρους Ανοικτής Πρόσβασης.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα τέλη δημοσίευσης υπάρχουν στους ακόλουθους συνδέσμους:

Cambridge University Press. Publishers' Open Access article processing charges 

Openair  

Open APC

Το ποσό που χρεώνει ένας εκδότης για χρυσή ανοικτή πρόσβαση ποικίλλει σημαντικά και αγγίζει τις $5.200 . Τα τέλη διαφέρουν από τα ποσά που δημοσιεύουν οι εκδότες στον ιστότοπό τους, καθώς εξαρτάται από τη συνδρομή ή άλλη συμφωνία που μπορεί να  έχει το ίδρυμα για ορισμένη έκπτωση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Cambridge Univ. Press,  γενικά οι τιμές των τελών δημοσίευσης κυμαίνονται  μεταξύ $2000-$3000  για το 2021. Η πρωτοβουλία Open APC initiative δημοσιεύει τακτικά τις τιμές πληρωμής για δεδομένα σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης σε συνεργασία με πολλά ιδρύματα.

Εκτός από τα τέλη δημοσίευσης υπάρχουν και άλλα μοντέλα χρηματοδότησης περιοδικών, από διαφημίσεις και δωρεές, χορηγίες και επιδοτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες PASTEUR4OA Briefing Paper: Introduction to Article Processing Charges

Το ντοκιμαντέρ Business of Scholarship αναδεικνύει την ανάγκη για Ανοικτή Πρόσβαση στην έρευνα και την επιστήμη. Η ταινία μπορεί να μεταφορτωθεί για ιδιωτική ή δημόσια χρήση, με την άδεια CC BY 4.0 Creative Commons στον σύνδεσμο Paywall: The Business of Scholarship.

Πολλοί χρηματοδοτικοί φορείς επιτρέπουν την αίτηση χρηματοδότησης, για να υποστηριχθεί η δημοσίευση Ανοικτής Πρόσβασης, όπως στις αιτήσεις του προγράμματος  Horizon 2020.

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα κόστη τελών δημοσίευσης, ενώ αρκετοί εκδότες είναι πρόθυμοι να προσφέρουν απαλλαγή  στους συγγραφείς που προέρχονται από χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα (βλ. DOAJ survey May 2014). Οι αιτήσεις για απαλλαγή τελών δημοσίευσης συνήθως γίνεται κατά την υποβολή του χειρογράφου  και εξετάζονται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.