ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Κατάλογος Βιβλιοθήκης

Κατηγορίες Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής κοντά σας Κατάλογοι Διδάσκων Φοιτητής Επισκέπτης

Πρόκειται για τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο (OPAC) (Online Public Access Catalog) της Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ (ΒΚΠ)

Πρόκειται για τον Ανοικτό Δημόσιο  Κατάλογο (OPAC) (Online Public Access Catalog) της Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ (ΒΚΠ). Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της ΒΚΠ, δίδεται η δυνατότητα απευθείας αναζήτησης στον Κατάλογο στο εικονίδιο Αναζήτηση υλικού όπως και κάτω από τις Υπηρεσίες  απευθείας. Ο Κατάλογος είναι αναζητήσιμος και μέσα από την Ενιαία Αναζήτηση ΒΚΠ.

Η αναζήτηση μέσω του Καταλόγου μπορεί να είναι είτε απλή είτε σύνθετη. Στην απλή αναζήτηση, χρησιμοποιούμε έναν ή περισσότερους όρους ως λέξεις-κλειδιά στο πεδίο αναζήτησης, π.χ.  τίτλο, συγγραφέα, θέμα κτλ. Στη σύνθετη αναζήτηση, μπορούμε να συνδυάσουμε δύο ή και περισσότερους όρους σε διαφορετικά πεδία αναζήτησης, π.χ. συγγραφέα και θέμα, τίτλο και θέμα κτλ, καθώς και φίλτρα περιορισμού της αναζήτησης (γλώσσα, έτος, κτλ).

Ο Κατάλογος, εκτός του ότι μας βοηθάει στην αναζήτηση και εύρεση του τεκμηρίου, μας δίνει και τη δυνατότητα να πάρουμε πληροφορίες για το είδος και την κατάσταση του υλικού :

  • τι είδους υλικό είναι ως προς τη μορφή, π.χ. βιβλίο, οπτικός δίσκος (cd), παρτιτούρα κτλ.
  • αν είναι σπάνιο βιβλίο (πρόθεμα ΣΒ), διδακτορική διατριβή (πρόθεμα ΔΔ), πληροφοριακό υλικό (πρόθεμα Π), οπότε επηρεάζεται η δυνατότητα δανεισμού.
  • σε ποιές βιβλιοθήκες του ιδρύματος είναι διαθέσιμο
  • αν είναι δανεισμένο εκείνη τη στιγμή της αναζήτησης και πότε πρέπει να επιστραφεί

Συμβουλές    

Για οδηγίες και πρακτικές συμβουλές με παραδείγματα  επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΒΚΠ στην ενότητα Συμβουλές για τον κατάλογο.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι σε πολλές εγγραφές των Ειδικών Συλλογών (κυρίως παλαιά και σπάνια βιβλία), της γκρίζας βιβλιογραφίας (μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές) και των περιοδικών υπάρχει ο σύνδεσμος προς το ψηφιακό τεκμήριο στο διαδίκτυο, όπου εντοπίζεται (Η καταχώρηση του συνδέσμου από τη Βιβλιοθήκη είναι σε εξέλιξη). Έτσι δίνεται και μέσα από τον Κατάλογο η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αρκετά ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά.

Ο λογαριασμός μου (δανεισμένα βιβλία, λίστες, ιστορικό ανάγνωσης, κτλ)
Βλ. Ενημερώνομαι για τους δανεισμούς μου από τη βιβλιοθήκη 

Άλλα Εργαλεία Αναζήτησης (ταυτόχρονη αναζήτηση σε συλλογικούς καταλόγους)
MITOS: Ενιαίος Κατάλογος Συνεργατικού Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ILSaS)
Ζέφυρος

Περισότερες πληροφορίες
Ο κατάλογος (OPAC) της βιβλιοθήκης και οι δυνατότητες αναζήτησης προς τον τελικό χρήστη