ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Ηλεκτρονική εκδοτική ΒΚΠ ΕΚΠΑ

Κατηγορίες Εκδοτική Ανοικτής Πρόσβασης

Ο ιστότοπος ηλεκτρονικής εκδοτικής ΒΚΠ ΕΚΠΑ

Το λογισμικό OJS, που διαχειρίζεται την έκδοση επιστημονικών περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης

Ο σύνδεσμος ακαδημαϊκών και ερευνητικών βιβλιοθηκών που εμπλέκεται στην εκδοτική

Τις τελευταίες δεκαετίες οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες διεθνώς, έχουν αναλάβει την ηλεκτρονική έκδοση περιοδικών ανοικτής πρόσβασης των πανεπιστημίων, καθώς διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις, την εμπειρία στη διαχείριση περιοδικών και διαχρονικά στην επιστημονική επικοινώνηση. Η εκδοτική αναπτύσσεται στις μεγάλες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του κόσμου σε τέτοιο βαθμό που  οι εκδοτικές μονάδες τους να στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και να εκπονούν επίσης φιλόδοξα προγράμματα έκδοσης πρακτικών συνεδρίων, προδημοσιεύσεων και μονογραφιών (βλ.Library Publishing Coalition (LPC)). Στην Ελλάδα αρκετά πανεπιστήμια έχουν εμπλακεί  τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά περιοδικά, ειδικά των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, να έχουν βρεί φιλοξενία στους ιστοτόπους των ιδρυμάτων τους.

Η ΒΚΠ του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ (2007-2013) εγκατέστησε την πλατφόρμα  Open Journal Systems,  ένα από τα δημοφιλέστερα εκδοτικά συστήματα ανοικτού κώδικα όπου προς το παρόν φιλοξενεί 6 περιοδικά του ιδρύματος. Η πλατφόρμα υποστηρίζει τη διαδικασία υποβολής, τη ροή εργασίας της σύνταξης και δημοσίευσης άρθρων και τευχών περιοδικών με καθεστώς ανοικτής πρόσβασης. Ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του ερευνητικού ψηφιακού περιβάλλοντος (CrossRef, ORCID, DOAJ), διαχειρίζεται τις συνδρομές, διαθέτει πολυγλωσσικό περιβάλλον, συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και κυρίως υποστηρίζεται από μια μεγάλη κοινότητα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Στο σύστημα υλοποιείται η δομή και η οργάνωση ενός ακαδημαϊκού περιοδικού, με τις ποικίλες πολιτικές, τα εργαλεία ανάγνωσης, τις ροές, τους τρόπους εμφάνισης, τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών, κτλ και υποστηρίζεται το πλήρες φάσμα των  ρόλων στην εκδοτική διαδικασία, όπως του υπεύθυνου σύνταξης, επιμελητή, διορθωτή δοκιμίων, του αξιολογητή, κτλ.

 Η Βιβλιοθήκη αναλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία καθώς και δημιουργία της οντότητας του περιοδικού σε συνεργασία με τη συντακτική του επιτροπή και διευκολύνει τους εμπλεκόμενους με το περιοδικό να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα, τις παραμέτρους, την οργάνωση και τη δομή του περιοδικού, προκειμένου να είναι οι ίδιοι σε θέση να το διαχειρίζονται ανταποκρινόμενοι  στις ειδικές ανάγκες των περιοδικών, του γνωστικού τους πεδίου και του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Μέσω της εκδοτικής αυτής πρωτοβουλίας η ΒΚΠ φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη και προβολή του ερευνητικού έργου του ιδρύματος υιοθετώντας τις αρχές της Ανοικτής Έρευνας και Επιστήμης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΒΚΠ ΕΚΠΑ :: Σύστημα Ηλεκτρονικής Εκδοτικής (e-Pub)