ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Αρχές FAIR

Κατηγορίες Ερευνητικές υποδομές

To 2016 δημοσιεύθηκαν οι «Κατευθυντήριες Αρχές FAIR για την διαχείριση και προστασία επιστημονικών δεδομένων». Πρόκειται για ένα σύνολο αρχών και οδηγιών σύμφωνα με το οποίο τα δεδομένα και το συνοδευτικό υλικό τους μπορούν να είναι:

FINDABLE = ανιχνεύσιμα, εντοπίσιμα. Διασφαλίζουμε ότι μπορούν να εντοπιστούν τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τον υπολογιστή με εύκολο τρόπο στο διαδίκτυο. Χρειάζεται να διαθέτουν ένα μόνιμο αναγνωριστικό και πλούσια μεταδεδομένα, τα οποία είναι αναγνώσιμα από τις μηχανές.

ACCESSIBLE = προσβάσιμα, προσπελάσιμα. Διασφαλίζουμε ότι μπορούν να ανακτηθούν ηλεκτρονικά, ακόμα και όταν δεν είναι διαθέσιμα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται τυποποιημένα πρωτόκολλα για την πρόσβαση σε αυτά και για τον έλεγχο ταυτότητας και εξουσιοδότησης.

INTEROPERABLE = διαλειτουργικά. Χρησιμοποιούμε κοινά μορφότυπα, πρότυπα και ελεγχόμενα λεξιλόγια, ώστε να είναι διαλειτουργικά με άλλες εφαρμογές και συστήματα ανάλυσης και επεξεργασίας.

REUSABLE = επαναχρησιμοποιήσιμα. Διασφαλίζουμε ότι είναι καλά τεκμηριωμένα, διαθέτουνσαφείς άδειες χρήσης και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την προέλευσή τους. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές FAIR μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.