ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Απομακρυσμένη πρόσβαση σε ψηφιακές πηγές

Κατηγορίες Ανθρωπιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες Ψάχνω και βρίσκω Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής κοντά σας

Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές: Βιβλιογραφικές βάσεις και Ιδρυματικό αποθετήριο

Η πλήρης πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλεκτρονικών βιβλίων και βιβλιογραφικών βάσεων, όσον αφορά σε συνδρομητικό ή επί πληρωμή περιεχόμενο και όχι ανοιχτής πρόσβασης, το οποίο είναι εξ ορισμού ελεύθερο, καθώς επίσης σε διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες (με περιορισμό πρόσβασης) είναι εφικτή μόνο μέσω του δικτύου του Πανεπιστημίου.

Απαιτείται:

  1. Είτε φυσική παρουσία στους χώρους του ΕΚΠΑ και χρήση υπολογιστή συνδεδεμένου στο δίκτυο του Πανεπιστημίου.
  2. Είτε, από χώρους εκτός του Πανεπιστημίου, η χρήση του ιδρυματικού λογαριασμού του χρήστη στο ΕΚΠΑ και ταυτοποίησή του μέσω της Υπηρεσίας πιστοποίησης χρηστών, εισάγοντας όνομα χρήστη και συνθηματικό που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεσή σε άλλες εφαρμογές, όπως webmail και my-studies.

Αν δεν έχετε λογαριασμό χρήστη στο ΕΚΠΑ, ακολουθήστε τη διαδικασία Δημιουργίας λογαριασμού, συμπληρώνοντας την  ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφή στο Κ.ΛΕΙ.ΔΙ. και απόκτηση όλων των προνομίων και υπηρεσιών που παρέχονται.

Η απομακρυσμένη πρόσβαση πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω Proxy Server, Αναλυτικές οδηγίες
Προσέξτε, όταν ορίσετε τον proxy server, να ενεργοποιήσετε -αν παρέχεται στον φυλλομετρητή σας- την επιλογή Χρήση αυτού του διαμεσολαβητή για όλα τα πρωτόκολλα"/"Use this proxy server for all protocols.

Μέσω VPN (Virtual Private Network), Αναλυτικές οδηγίες
Απαιτείται να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα εγκατάστασης.

Μέσω της υπηρεσίας Shibboleth (επιτρέπει πρόσβαση μόνο με τη χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού). Οι εκδότες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα παρουσιάζονται στον σύνδεσμο του HealLink (Εκδότες/Πάροχοι (Συνεργάτες Ομοσπονδίας)
Ενδεικτικά, παρουσιάζονται παρακάτω οδηγίες σύνδεσης μέσω Shibboleth σε πηγές του Elsevier και του Project Muse:

Εκδοτικός Οίκος Elsevier, και συγκεκριμένα για τις βάσεις Science Direct και Scopus:
α) Στη σελίδα Science Direct επιλέξτε πάνω δεξιά Sign in και στη συνέχεια Sign in via your institution-Other institution.
Στο πεδίο Search for your institution and click the name to login εισάγετε Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να οδηγηθείτε στην Υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών.
Αφού δώσετε τα στοιχεία λογαριασμού χρήστη, θα μεταβείτε αυτόματα στη σελίδα του εκδοτικού οίκου έχοντας πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο πλήρες κείμενο. Εμφάνιση του λογότυπου του HealLink πάνω αριστερά.
β) Στη σελίδα Scopus  επιλέξτε πάνω δεξιά το εικονίδιο Institutions και στη συνέχεια Enter your email or institution name to continue. Σημειώστε το ακαδημαϊκό σας email και στην επόμενη οθόνη επιλέξτε το ΕΚΠΑ και Sign in via your Institution για να οδηγηθείτε στην Υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών.

Project MUSE
Από την αρχική σελίδα του Project MUSE και αφού επιλέξετε πρώτα Searching ή Βrowsing, επιλέξτε πάνω δεξιά το σύνδεσμο LOG IN.
Από τη λίστα, Access via my Institution, που εμφανίζεται δεξιά, επιλέξτε: University of Athens (μπορείτε να γράψετε Athens στο πλαίσιο αναζήτησης για να το εντοπίσετε γρηγορότερα) και θα οδηγηθείτε στην Υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών.
Αφού δώσετε τα στοιχεία λογαριασμού χρήστη και αφού ταυτοποιηθείτε επιτυχώς, θα μεταβείτε αυτόματα πίσω στη σελίδα του εκδοτικού οίκου έχοντας πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο πλήρες κείμενο.