ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Internet Archive. National Emergency Library. Προσωρινά ελεύθερη δανειστική βιβλιοθήκη

Κατηγορίες Ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο λόγω πανδημίας Ανθρωπιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες

Το Internet Archive (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) είναι μία ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη διαδικτυακών ιστοτόπων και άλλων πολιτιστικών αντικειμένων. Όπως και μια έντυπη βιβλιοθήκη, παρέχει  ελεύθερη πρόσβαση σε ερευνητές, επιστήμονες, άτομα με εντυποαναπηρία, καθώς και στο ευρύ  κοινό, αποσκοπώντας σε μια “οικουμενική πρόσβαση  σε όλη τη γνώση”. 

Οποιοσδήποτε με προσωπικό λογαριασμό μπορεί επιπλέον να ανεβάσει ο ίδιος υλικό. Περιλαμβάνει εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, βίντεο, ηχογραφήσεις, ιστοτόπους, λογισμικά, κτλ. Βιβλία παλαιά και ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα μπορούν να μεταφορτώνονται και να διαβάζονται  χωρίς περιορισμό. 

Ειδικά στο πρόγραμμα  Open Library  που αφορά σε βιβλία, οι χρήστες με προσωπικό λογαριασμό στο  Intenet Archive μπορούν είτε να δανείζονται επιλεγμένα  ψηφιακά βιβλία, ένα κάθε φορά χωρίς χρέωση με λίστα αναμονής,  αν χρειασθεί (Βλ.  Controlled Digital Lending) είτε να κατευθύνονται στην πλησιέστερη βιβλιοθήκη, προκειμένου να δανεισθούν το έντυπο βιβλίο.

Μετά από την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των βιβλιοθηκών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω της πανδημίας στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε από το Internet Archive  μια ειδική δανειστική βιβλιοθήκη η National Emergency Library με 1.4 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, τα  οποία  μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (ενδέχεται να παραταθεί) είναι προσωρινά διαθέσιμα για ηλεκτρονικό δανεισμό,  χωρίς λίστα αναμονής και για ταυτόχρονη ανάγνωση από πολλαπλούς χρήστες. 

Χρειάζεται μόνο να εγγραφεί κανείς στην πλατφόρμα και ισχύει για χρήστες από όλον τον κόσμο. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται τίτλοι σε πολλές γλώσσες και περίπου 400 τίτλοι στην ελληνική και αρχαία ελληνική γλώσσα.