ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Ιδρυματικό Αποθετήριο "Πέργαμος" (γνωστικά πεδία της Φιλοσοφικής Σχολής)

Κατηγορίες Ανθρωπιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής κοντά σας Ψάχνω και βρίσκω Πέργαμος: ιδρυματικό αποθετήριο

Η Πέργαμος είναι το ιδρυματικό αποθετήριο του ΕΚΠΑ και περιλαμβάνει ένα μεγάλο σύνολο ετερογενών ψηφιακών συλλογών πολιτιστικής αξίας.

Η Πέργαμος είναι το ιδρυματικό αποθετήριο του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την ανοικτή πρόσβαση. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο σύνολο ετερογενών ψηφιακών συλλογών πολιτιστικής αξίας, οι οποίες ανήκουν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και  μέρος της ερευνητικής και εκπαιδευτικής παραγωγής της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, συλλογή η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται.

Το υλικό της Πέργαμου είναι είτε ψηφιακό υλικό ελεύθερης πρόσβασης είτε υλικό με πρόσβαση σε πιστοποιημένους χρήστες ΕΚΠΑ (βλ. Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου) είτε υλικό προσωρινά κλειστής πρόσβασης. Η Πέργαμος περιλαμβάνει πολλές συλλογές που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών και των διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

Συλλογή Γκρίζας Βιβλιογραφίας (Πτυχιακές εργασίες, Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και Διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν στο ΕΚΠΑ, ακαδ. έτος 2016-17 και εξής).
Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αρχείο Μαρασλείου
Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνου Α. Ψάχου
Χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής
Αρχείο των Ελληνικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης

Συλλογή με Προσβάσιμα συγγράμματα
(Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (ΜοΠροΦμεΑ)
Τιμητικές και αφιερωματικές εκδόσεις του ΕΚΠΑ - Πρακτικά συνεδρίων
Συλλογή επιστημονικών δημοσιεύσεων, ερευνητικού και άλλου υλικού

Το υλικό της Περγάμου ευρετηριάζεται και αναζητείται από τις γνωστές δωρεάν μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, Βing, Duck Duck Go, κλπ.), από τις μηχανές τύπου Discovery (π.χ. τη μηχανή ενιαίας αναζήτησης ΒΚΠ,  Summon Discovery Service), είναι προσπελάσιμο από εργαλεία που αναζητούν ψηφιακό περιεχόμενο όπως π.χ. το λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής Turnitin και συλλέγεται από συσσωρευτές, μηχανές και εργαλεία που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο OAI-PMH και έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση (π.χ. openarchives.gr, searchculture.gr, Europeana, κλπ.).

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνολο των συλλογών και οδηγίες χρήσης θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Οδηγίες κατάθεσης διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Πέργαμος και στην Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής 

Ιστότοπος ΒΚΠ. Ιδρυματικό Αποθετήριο "Πέργαμος"

Ιστότοπος ΒΚΠ. Μαθαίνω πώς: Πέργαμος: ιδρυματικό αποθετήριο

Βοήθεια για την Πέργαμο

Συμβουλές

  • Προτιμώ την Αναζήτηση με “Ελεύθερο κείμενο”, αποφεύγοντας να συνδυάζω όρους διαφορετικών πεδίων (δηλ. όχι συγγραφέα+τίτλο)
  • Περιορίζω την αναζήτηση ανά Μονάδα του ΕΚΠΑ, πληκτρολογώντας εμφανίζεται η κάθε Μονάδα ή/και  με το Είδος του υλικού
  • Αποφεύγω την αναζήτηση “Πρόσωπα” και “Φορείς”, καθώς δεν αναζητούν το σύνολο των συλλογών
  • Κάνω αναζήτηση με “Θέμα”, επιλέγοντας υποχρεωτικά μια θεματική κατηγορία από το ευρετήριο θεμάτων (με αναζήτηση στη σελίδα, (ctrl+ f)
  • Αποθέτω τη δημοσίευσή μου, την έρευνα σε εξέλιξη, κτλ, για χρήση από τη πανεπιστημιακή κοινότητα ή ελεύθερα, επιλέγοντας Είσοδος και Σύνδεση μέσω  CAS
  • Οι διπλωματικές εργασίες και οι διδακτορικές διατριβές της Περγάμου που είναι μόνο σε ηλεκτρονική μορφή δεν είναι αναζητήσιμες στον ηλεκτρονικό Κατάλογο, είναι αναζητήσιμες όμως στην Ενιαία αναζήτηση της ΒΚΠ.