ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Βιβλιογραφική βάση JSTOR. Διεύρυνση ελεύθερης πρόσβασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κατηγορίες Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής κοντά σας Ανθρωπιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες Ψηφιακές συλλογές Ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο λόγω πανδημίας

Αρχική οθόνη αναζήτησης JSTOR

Υλικό χωρίς χρέωση στη JSTOR

 

Η  JSTOR είναι μια συνδρομητική υπηρεσία και ψηφιακή βιβλιοθήκη του ITHAKA, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της γνώσης και της διδασκαλίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν εκατομμύρια πηγές, επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομοτίμους (peer-reviewed), αξιόλογα λογοτεχνικά περιοδικά, ακαδημαϊκές μονογραφίες προερχόμενες από αξιόπιστα ιδρύματα, ερευνητικές αναφορές και πρωτογενή τεκμήρια.

Η JSTOR διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό υλικού  σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης (σήμανση: OA= open access), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και υλικό ελεύθερο δικαιωμάτων, που αποτελεί δηλαδή “δημόσιο κτήμα”. H JSTOR  για να υποστηρίξει την έρευνα και τη διδασκαλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσφέρει επιπλέον μέχρι 30/6/20 ένα διευρυμένο  αριθμό πηγών χωρίς χρέωση (σήμανση: Free), προκειμένου να εξυπηρετήσει φοιτητές και διδάσκοντες που βρίσκονται εκτός των ιδρυμάτων με μόνη προϋπόθεση τη δημιουργία λογαριασμού (χωρίς το ίδρυμα στο οποίο ανήκει κανείς να έχει συνδρομή). Βλ. Πώς χρησιμοποιώ τις ελεύθερες πηγές  με προσωπικό λογαριασμό.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος με λογαριασμό έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε υλικό σχετικό με τη δημόσια υγεία και τον Covid19

  • Ελεύθερη πρόσβαση για ανάγνωση online μέχρι και 100 άρθρων το μήνα. Μετά την ημερομηνία αυτή εξακολουθεί να μπορεί να διαβάζει κανείς χωρίς χρέωση μέχρι 6 άρθρα το μήνα, όπως εν γένει ισχύει.

  • Αποθήκευση και διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών στο Workspace.

  • Αγορά άρθρων από τη βάση

  • Χρήση εργαλείων για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως με το JSTOR.

  • Χρήση του εργαλείου Text Analyzer,  με το οποίο ο ερευνητής, αφού ανεβάσει ο ίδιος ένα έγγραφο κειμένου (ή και εικόνα κειμένου), μπορεί να αναζητήσει παρόμοιο περιεχόμενο στη JSTOR .  Μπορεί έτσι κανείς να εξερευνήσει νέα θέματα, να ανακαλύψει καλύτερες λέξεις κλειδιά και να εντοπίσει πηγές που αλλιώς δεν θα μπορούσε.

About JSTOR Access during Coronavirus (COVID-19)
Open and free content on JSTOR and Artstor