Πληροφορίες Σχολής

Ακολουθώντας τους συνδέσμους στο διπλανό παράθυρο μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα, τα κείμενα ή τις σχολές.

 

Η ερευνητική ομάδα του προγράμματος εργάζεται για την καλύτερη ταξινόμηση και το διαρκή εμπλουτισμό των περιεχομένων του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ.

Οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην παραπλεύρως σελίδα αποτελούν αντικείμενο διαρκούς επεξεργασίας με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής τους και την πληρέστερη συσχέτισή τους με τα υπόλοιπα δεδομένα του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ.


Όνομα Σχολή Μαδύτου

Ιδρυτής άγνωστος

Τόπος ίδρυσης Μάδυτος, άγνωστη

Χρονολογία ίδρυσης 1776

Σχόλια 1. Υπάρχει συστατικό γράμμα σύμφωνα με το οποίο οι αδελφοί Χατζή (Ιωάννης, Μπίλιας, Αλεξανδρής) ομολόγησαν ενώπιον του μητροπολίτη Μυριοφύτου Μελέτιο ότι για την σύσταση ελληνικής σχολής θα κατέθεταν 2000γρ. τόσο για τους μισθούς των διδασκάλων όσο και για τα υπόλοιπα έξοδα της σχολής. Από το συστατικό γράμμα μαθαίνουμε ότι διορίστηκαν επίτροποι και επιστάτες της σχολής [Τρύφων Ευαγγελίδης "Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά Σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου)", Αθήνα, 1936, τόμος Α’, σελ. 70], [Γεδεών, Εκκλησιαστική Αλήθεια, 1912, σελ. 299]. 2. Επίτροποι της σχολής διορίστηκαν διαδοχικά ο Χατζηνικολάου και μετά ο Παπά Στρατής.

Ελεύθερο πεδίο

Σχέσεις με λόγιους
  1. (άγνωστη - άγνωστη):  Νεόφυτος (διδάσκαλος)
  2. - ιερομόναχος
  3. (άγνωστη - άγνωστη):  Μανασσής Ηλιάδης (διδάσκαλος)
  4. - ιατροφιλόσοφος
  5. (1779 - άγνωστη):  Γρηγόριος (διδάσκαλος)

Περίοδοι λειτουργίας
  1. 1776 - άγνωστη :  Μάδυτος, άγνωστη
    Αριθμός μαθητών: 
    Κτήρια: 
    Οικονομικά:  Ματθαίος Γανοχωρίτης, Δωρέα, [Τρύφων Ευαγγελίδης "Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά Σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου)", Αθήνα, 1936, τόμος Α’, σελ. 70]. Αδελφοί Χατζή, Δωρεά, [Τρύφων Ευαγγελίδης "Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά Σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου)", Αθήνα, 1936, τόμος Α’, σελ. 70]. Μελέτιος, μητροπολίτης Ηρακλείας, Δωρεά, [Τρύφων Ευαγγελίδης "Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά Σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου)", Αθήνα, 1936, τόμος Α’, σελ. 70], [Γεδεών, Χρονικά Πατριαρχικής Ακαδημίας, σελ. 204]. Ο Σταύρης1 εκτός του μισθού του (150γρ.) έπαιρνε από τα παιδιά: 1γρ. εις την φυλλάδα, 2γρ. εις τον Οκτόηχο, 3γρ. εις το Ψαλτήρι και 5γρ. εις τον Απόστολο [Τρύφων Ευαγγελίδης "Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά Σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου)", Αθήνα, 1936, τόμος Α’, σελ. 71].
    Πρόγραμμα σπουδών: 
    Σχόλια: