Κείμενα - Πληροφορίες

 

 

 

 

 

 

Πληροφοριακό σημείωμα για τα κείμενα του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ

Τα έντυπα βιβλία και τα χειρόγραφα, που περιλαμβάνονται στο ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ, εκφράζουν την ελληνική επιστημονική και φιλοσοφική παραγωγή από το 17ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στον αναλυτικό κατάλογο παρατίθεται το σύνολο των τίτλων με όλες τις σχετικές βιβλιογραφικές πληροφορίες. Οι χρήστες του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ μπορούν να πραγματοποιήσουν αναζήτηση με βάση οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες. Εάν το αντικείμενο που θα εντοπιστεί είναι ψηφιοποιημένο, μπορούν να πλοηγηθούν στο περιεχόμενό τους, να τα εκτυπώσουν τμηματικά ή συνολικά ή ακόμα να μεταφέρουν στον υπολογιστή τους ένα αντίγραφο σε μορφή PDF.

Η ψηφιοποίηση των κειμένων έγινε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ, από το 1995 έως το 1998. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλαν οι ακόλουθοι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σ. Αδαμοπούλου, Ν. Αχουριώτη, Κ. Βλαχογιάννης, Π. Βουρλίτου, Ε. Γείτονα, Ξ. Γερμενή, Γ. Γερογιάννη, Β. Γεροντοπούλου, Κ. Γιαννέστρας, Φ. Δημητρίου, Α. Ηλιοπούλου, Π. Καλαμπαλίκας, Σ. Καραγεωργάκης, Ε. Καραγιάννη, Α. Καρατζά, Α. Κουντούρη, Β. Κρικρή, Α. Κυρίου, Β. Κωστέας, Μ. Λαδικού, Κ. Λιγκοβανλή, Ι. Μάμαλη, Ε. Μελέμη, Γ. Μεριανός, Β. Μπατσούλη, Κ. Μπαχαρακάκη, Σ. Μπέλμπα, Ζ. Νάστα, Χ. Οικονομοπούλου, Γ. Πέτρου, Π. Ροντήρη, Κ. Σακορράφου, Γ. Σιμογιάννη, Ε. Σκοπελίτη, Ε. Ταπεινού, Ε. Τριάντου, Μ. Τσικέλη, Α. Φιλιππουπολίτη, Δ. Χριστοδουλάκη, Χ. Χριστοπούλου, Ε. Χωρίκη. Η επεξεργασία εικόνας και η ηλεκτρονική ταξινόμηση έγινε από τους ακόλουθους φοιτητές, φοιτήτριες και συνεργάτες του τμήματος: Βασίλη Ευαγγελίδη, Αθηνά Ζαμπάρα, Γιώργο Καραηλία, Παναγιώτη Παπούλια, Παναγιώτη Πεφάνη, Δημήτρη Πρέντζα, Αθηνά Σπανάκη, Λία Τσιγονάκι, Βασιλική Φαζού, Μαρία Χαϊδοπούλου-Βρυχέα, Δήμητρα Χριστοπούλου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ: Κώστας Γαβρόγλου. Υπεύθυνος Σχεδιασμού: Δημήτρης Διαλέτης. Υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την οργάνωση έντυπου και χειρόγραφου υλικού: Μανώλης Πατηνιώτης. Υπεύθυνος Ομάδων Εργασίας: Γιάννης Χριστιανίδης.

Ευχαριστούμε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και την Εθνική Βιβλιοθήκη, που μας επέτρεψαν να φωτογραφίσουμε τα έργα που έχουν στην κατοχή τους.

Το πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ υποστηρίχθηκε οικονομικά από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση και τη Eurobank. Αποφασιστική υπήρξε, επίσης, η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η αποδελτίωση των καταλόγων χειρογράφων έγινε από την Ελένη Αντζουλάτου και τη Γεωργία Σιψή. Η ηλεκτρονική επεξεργασία και περαιτέρω τεκμηρίωση των καταχωρήσεων έγινε από τη Νάνσυ Μεγρέμη.