Αρχική Σελίδα

Οι συλλογές του ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ έχουν δημιουργηθεί ή βρίσκονται υπό δημιουργία στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ έγινε από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ, η οποία αποτέλεσε των πυρήνα των συλλογών που ενσωματώθηκαν στο ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ, χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση.

 

 

 

 

 

Καλώς Ορίσατε στο ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ

Το ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται με ενιαίο τρόπο ιστορικές πληροφορίες, που αφορούν την ελληνική παιδεία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες από το 17ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες τεκμηρίων:

Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται δύο λεξικά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για τους ερευνητές που επιθυμούν να μελετήσουν τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των επιστημονικών όρων στην ελληνική γλώσσα.

  • Το Ιστορικό Λεξικό Επιστημονικών Όρων περιλαμβάνει όλους τους κύριους επιστηνονικούς όρους που απαντούν στην πνευματική παραγωγή του 17ου και του 18ου αιώνα.
  • Το Ευρετήριο Επιστημονικών Όρων περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών επιστημονικών όρων στα έργα της εποχής και, χάρη στην άμεση σύνδεση με τα πρωτότυπα κείμενα, επιτρέπει στον ερευνητή να παρακολουθήσει λεπτομερώς τη διαμόρφωση και τη μεταβολή του σημασιολογικού τους περιεχομένου.

Περισσότερες Πληροφορίες...