Νέα έκδοση για την πληροφοριακή παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατηγορία: Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής
09.02.2016

Εκδόθηκε πρόσφατα σε βιβλίο η διδακτορική διατριβή της βιβλιοθηκονόμου κυρίας Χριστίνας Κανάκη, η οποία αναφέρεται σε ζητήματα πληροφοριακής παιδείας (information literacy)  στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

"Στο βιβλίο αυτό διερευνάται με συναρπαστικό τρόπο η σχέση των φοιτητών με την πληροφορία ως μια από τις πτυχές κοινωνικοποίησης στο πανεπιστημιακό περιβάλλον,καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν τους τρόπους αξιοποίησης των διαθέσιμων πληροφοριακών υποδομών αποτέλεσε το πεδίο της έρευνας.

 Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές, διδάσκοντες και βιβλιοθηκονόμους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς θα βρουν στο βιβλίο αυτό στοιχεία του εμπειρικού τους βιώματος και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναζητήσουν καλύτερες προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση της πληροφοριακής παιδείας στα προγράμματα σπουδών και στην επαγγελματική τους εμπειρία. Οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες και οι φοιτητές Βιβλιοθηκονομίας-Αρχειονομίας μπορούν να το αξιοποιήσουν ως ένα χρήσιμο κείμενο αναφοράς και προβληματισμού. Τέλος, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αντλήσουν από αυτό στοιχεία για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών τους στο πεδίο της κριτικής διαχείρισης της πληροφορίας, με σκοπό τη στήριξη μιας σύγχρονης μαθησιακής-παιδευτικής διαδικασίας".

  Η Χριστίνα Κανάκη σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Δημόσια Διοίκηση και είναι διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1997 υπηρετεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ασχολείται με την εισαγωγή των φοιτητών στις μεθόδους και τεχνικές αναζήτησης, αξιολόγησης και χρήσης πληροφοριακών πόρων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βιβλιοθήκης. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ